QR-koder– skapa en egen

25 Jun

Som entreprenör, föreningsaktiv eller privatperson kan det finnas anledning att skapa QR-koder. Man kan undra sig varför, men man kanske har ett evenemang man vill marknadsföra, något man vill utbilda allmänheten i eller kanske en kampanj. Oavsett varför, är en QR-kod ett väldigt bra alternativ för att folk ska hitta information lätt. Det går att skapa QR-koder på https://skapaqrkod.nu/.

Varför skapa en kod

  • Den vanligaste användningen av QR koder är att skapa en kod som hänvisar till en viss länk på internet, till exempel ett Youtube-klipp, formulär eller någon informationssida.
  • Det är också vanligt att skapa en kod för att enkelt kunna ansluta till ett WIFI-nätverk, i koden kan man skicka med både nätverkets namn och lösen.
  • Vanligast av allt är att skapa en QR-kod för Swish, på så sätt kan man betala enkelt genom att bara skanna koden.
  • Koderna går att enkelt att läsa av med mobiltelefonen.
  • QR-koder är ett enkelt och effektivt sätt för att sprida information och blir alltmer populära av stora företag att använda sig av.

Skapa QR-kod

Man behöver inte vara ett IT-proffs för att kunna skapa en QR-kod. Det finns hemsidor på internet som erbjuder gratis tjänster för att kunna skapa QR-koder. QR-koden är uppbyggd av mönster som vid avläsning representerar en rad av bokstäver och siffror. Denna sträng som exempelvis representerar ett URL kan man göra till en QR-kod som motsvarar denna URL.

Idag kan de flesta mobilkamerorna läsa av QR-koder. I vissa fall fungerar det inte men då finns det oftast information som säger om det behövs en annan app för att kunna skanna koden. Om QR-koden inte fungerar kan den vara skadad på något sätt. Man kan inte dra eller förstora en QR-kod för då kommer den ej att fungera.

Skapa QR-kod för Swish

Att skapa en kod för en Swish är lite mer speciellt än att skapa en kod för övrigt bruk. Strängen med information ska vara formaterad på ett visst sätt. Lättast är att besöka Swish hemsida för att veta vad som krävs.